Assalamulaikum....
Hari ini mama sedaya upaya cuba untuk meluangkan masa mengupdate resepi yang mama dah cuba banyak kali iaitu homemade pizza.
Walaupun resepi ini banyak terdapat di dalam blog masakan..mama tetap nak tulis resepinya di blog mama untuk rujukan mama dan anak-anak di masa akan datang.
Ucapan terima kasih tak terhingga kepada pemilik asal resepi ini iaitu Dayangjack - Dapur Ku Sayang. Walaupun begitu..tak semua resepi dari Dayangkack yang mama ambil, ada yang mama tambah sikit-sikit. Resepi doh juga mama guna resepi roti yang mama pernah share tak lama dulu. Buat kawan-kawan yang mahu mencuba resepi ini, sila buat topping/ fillingnya terlebih dahulu, kerana kita kene sejukkan topping itu sebelum di letak diatas base pizza kita nanti. Resepi ini mama buat dapat 2 loyang empat segi saiz 10x10 inci dan 1 loyang bulat saiz 9 inci, ermm..memang berbaloi..
Kepada Dayangjack..mama mohon izinkan mama share resepinya di sini yer.. ^_^
Homemade Pizza
Doh pizza:
500 g tepung roti @ tepung hight protien
1 biji telur
5 sudu besar gula kastor
1 sudu besar susu tepung
2 sudu besar susu pekat manis
2 sudu besar marjerin
1 sudu besar shortening
1 peket mauripan (11g)
~ campurkan susu pekat manis + telur + yis dan tambah air, jadikan 300 ml semua sekali - ketepikan
Cara :
- Dalam satu mangkuk besar masukkan tepung, susu tepung, gula, masukkan adunan 300ml air tadi dan gaul hingga sebati
- Masukkan marjerin dan shortening, uli lagi hingga adunan lembut, licin serta elastik
- Perapkan doh sehingga naik sekali ganda (perap lebih kurang 1 jam hingga 1 1/2jam)
- panaskan oven pada suhu 180c
- bila adunan sudah naik, uli dan tumbuk-tumbuk doh untuk keluarkan angin.
- kemudian canaikan mengikut saiz dulang/pan yang digunakan. Sapukan mentega pada dulang tersebut. Ambil doh secukupnya, canai doh menggunakan pengelek hingga leper tapi jangan nipis sangat dan letak doh tadi di atas dulang. Cucuk-cucukkan doh dengan garpu. Bakar selama 10 minit. Keluarkan.
Topping/filling:
- 400 g daging cincang (dicincang/minced)
- 3 ulas bawang putih (dicincang)
- 1 labu bawang besar (dihiris dadu kecil)
- 1/2 botol sos spagetti lada hitam (lain-lain pun boleh)
- sedikit garam dan gula
- 3 sudu besar mentega
untuk hiasan :
- sedikit oregano kering
- cendawan shitake/ cendawan butang
- hirisan nenas - potong kiub
- hirisan kapsikum - potong separuh bulat
- hirisan bawang besar - potong bulat
- Crab stick - potong bulat
- Mozarellah cheese parut secukupnya
- Cheddar cheese parut secukupnya
lain-lain ikut suka
Cara-cara :
- Panaskan mentega di dalam kuali. Tumis bawang putih dan bawang besar sampai perang.
- Masukkan minced beef/chicken dan kacau.
- Masukkan sos spagetti, kacau lagi..biar ia kering seketika.
- Kemudian masukkan garam dan gula kacau hingga pekat/kering - ketepikan
Untuk Sos Keju :
- 1 1/2 cawan susu segar
- 1 sudu besar mentega
- 1 sudu besar tepung gandum (dibancuh dgn sedikit air)
- 100g cream cheese
- sedikit lada sulah
- sedikit gula dan garam
Cara-cara :
- Cairkan mentega di dalam periuk/saucepan. Masukkan susu dan krim keju. Kacau hingga keju hancur. Masukkan bancuhan tepung, lada sulah, gula dan garam. Kacau lagi hingga pekat - ketepikan.
Cara menyusun topping :
- Sapukan sos tomato dan mayonis di serata doh pizza, diikuti dengan toppingnya (daging tadi yang telah di masak)
- susun nenas, crab stick, bawang besar, lada kapsikum, cendawan butang di atas doh pizza.
- Kemudian tuangkan sos keju di atasnya dan taburkan dengan keju parut dan oregano. Bakar selama 20 minit atau sehingga keperangan.
Friday, February 8, 2013
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment