Tuesday, January 1, 2013

Kek Butter Pelangi Kaseh Mama

Assalamualaikum...

Sejak beberapa hari ni cuaca sekejap panas, mendung, hujan dan kejap- kejap hujan renyai. Mujur pada sebelah pagi cuaca panas. Mama pun sibuk mengejar cuaca panas untuk memgeringkan baju yang sudah di basuh, tak dapat kering semua, kering separuh pun cukup lar kan?
Bercakap tentang cuaca yang suram dan hujan ni membuatkan perut asyik berbunyi jer..sarapan pagi sudah..makan tengahari pun sudah..ni nak makan petang pulak..aduhhh..apa nak buat ni??
Hhmmm..kebetulan mak mama nak datang bersama dengan adik ipar, mak datang nak ajar mama buat kek pelangi katanya. Mak mama kata kek pelangi dia mudah, tak payah timbang-timbang, sukat guna cawan jer. Ni yang mama suka, mama memang suka memcuba resepi baru. Bahan- bahan pun senang, bahan yang kebanyakannya ada di rumah.
Rupa-rupanya kek yang mak mama nak ajar ni mama pernah buat. Kek butter rupanya..hihihii..tapi resepi mama tu guna sukatan timbang. Jadi mama tukar nama kek ni jadi kek butter pelangi kaseh mama..sebab mama buat kek ni guna butter dan di buat dengan kasih sayang gitu..ehehehee...
Mari kita tengok resepi yang super duper senang dan mabelesss sedappp ni..^_^

Kek Butter Pelangi Kaseh Mama

Bahan:
1 cawan butter (mama guna buttermas)
1 cawan gula kastor
3/4 cawan tepung gandum
1 cawan tepung naik sendiri
5 biji telur
1/2 sudu teh baking powder
1 sudu teh esen vanilla
Pewarna merah, biru dan kuning
*mama guna sukatan mug besar*

Cara:
- tepung gandum,tepung naik sendiri dan baking powder di ayak - ketepikan
- pukul butter dan gula hingga kembang dan putih
- masuk telur satu persatu dan terus putar hingga telur tadi sebati, masukkan esen vanilla, pukul lagi dengan kelajuan sederhana
- masukkan campuran tepung tadi sikit demi sedikit hingga sebati
- bahagikan adunan tadi kepada 3 bahagian, warnakan setiap bahagian dengan pewarna merah, biru dan kuning
- sediakan loyang 9" yang telah di oles dengan sedikit butter.
- Letak 2 sudu besar warna merah di tengah-tengah loyang, diikuti warna kuning menindih di tengah-tengah warna merah dan seterusnya warna kuning...buat langkah tadi hingga habis semua adunan tadi.
- bakar dengan suhu 180c selama 1 jam (bergantung pada oven masing-masing)
- setelah kek masak, biarkan dalam 5 minit dan telungkupkan di atas jaringan hingga kek sejuk. Setelah itu boleh lah di potong dan dihidangkan..siapppp
Selamat mencuba...^_^

No comments:

Post a Comment