Thursday, January 31, 2013

Pavlova

Assalamulaikum....

Untuk kali ke dua dalam minggu ini, mama membuat pavlova..lova..lova...hihiiii
Pavlova kali ini atas permintaan en suami yang tak puas makan hari tu. Tapi kali ini pavlova yang mama buat tak semanis hari tu punya, mama dah kurangkan gula..jadi pavlova ni tak manis sangat.,just nice..;)
Resepi pavlova ni lebih kurang sama je..cuma mungkin dari segi bahan ada yang lebih dan ada yang kurang. Secara asasnya pavlova mempunyai resepi yang sama.
Kalo mengikut resepi asal, pavlova ni sejenis dessert yang sangat manis, sebab itu pavlova perlu di gandingkan dengan buah segar yang masam, seperti strawberry, kiwi, anggur, limau dan yang seangkatan dengan buah masam..hihihii
Pendek kata..ikut selera masing-masing.
Mungkin ada rakan-rakan kat luar tu yang lebih kteatif..boleh jer nak letak nenas atau buah mangga, buah masam juga kan.. ;)
Membuat pavlova juga sangat mudah. Dengan bahan yang sedikit, pavlova dapat di siapkan dalam masa 2 jam. Kenapa 2 jam? Sebab pavlova perlu di bakar menggunakan suhu yang rendah untuk menggelakkan permukaannya dari merekah dan untuk menggelakkan pavlova itu mentah.
Kepada kawan-kawan di luar sana..mari kita intai dapur kecil mama untuk melihat bahan dan cara membuatnya ^_^

Pavlova

Bahan:
4 biji putih telur
1/2 cawan gula kastor
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh cuka makan

Cara:
-Sediakan baking paper.
-Lukis bulatan atas baking paper (guna loyang 8 inci jer..zappp..dh jadi bulat)
-Terbalik kan baking paper, letak atas loyang empat segi yang lebih besar
-Panaskan oven dengan api bawah 170 C nanti bila dah masukkan pavlova turunkan suhu kepada 120-100C
-Pukul putih telur dengan kelajuan maksima hingga gebu
-Masukkan gula dan terus pukul hingga kental.
-masukkan tepung jagung, esen vanila dan cuka ke dalam adunan telur
-pukul sekejap hingga semua bahan sebati
- Letakkan adunan atas baking paper yg telah di buat bulatan tadi ratakan.
Jangan terlalu tebal dan jangan terlalu nipis
-Masukkan dalam oven dan bakar pada suhu 120-100C selama 1 jam hingga 1 jam 15 minit (ikut oven masing- masing yer..) atau sehingga permukaan pavlova kering dan keras (permukaan pavlova tak la keras sangat, ianya garing dan lembut-lembut jer)
-off kan oven dan biarkan pavlova dalam oven dengan pintu oven direnggangkan sedikit, sehingga ia sejuk dan kering sepenuhnya

Bahan Hiasan
Whipping Cream
Buah anggur tanpa biji - belah dua
Kiwi - didadu
Strawberry - di potong empat

Cara:
-Whiping Cream di pukul dgn kelajuan maksima hingga kental
-Letakkan whipping cream yg telah di pukul atas pavlova tadi
-Hiaskan dengan buah-buahan segar
-simpan dalam peti ais, enak di makan sejuk-sejuk..nyum..nyum..







No comments:

Post a Comment