Friday, December 28, 2012

Donat Gebu Dan Lembut

Assalamulaikum..

Penghujung tahun 2012 semakin hampir, 2013 bakal menjelang kurang beberapa hari je lagi. Ini bermakna musim persekolahan bakal bermula.
Persiapan sekolah anak-anak mama semua sudah beres, dari peralatan tulis, buku teks, buku tulis hingga ke baju seragam, semua sudah mama siapkan. Malas nak berasak-asak membuat persiapan last minute, mama cuba siapkan semua persiapan seawal yang boleh.
Bila sekolah mula di buka, maka tugas rutin mama pun bermula semula..huhuhuuu. Seawal jam 5 pagi, mama sudah memulakan tugas harian hingga ke lewat petang. Bila anak-anak dah sekolah, maka tinggallah mama dengan si comel mama yang baru berusia 1 tahun 10 bulan. Melayan keletahnya yang sudah mula pandai berbual..comel je bila dia bercakap, siap dengan mimik muka..hihii..hadiah terindah dari Yang Maha Esa..
Cerita tentang resepi mama hari ni, ini adalah resepi warisan dari mak mama sendiri, rasanya ada juga orang lain buat donat dengan menggunakan resepi yang seakan-akan mama punya resepi, cuma mama punya resepi lebih simple dan mudah..cehhh..perasannya..ehehehee
Tak caya? Cuba la dulu baru tau...
Ok..dah panjang mama membebel ni, mari kita tengok resepi donat gebu dari mama ^_^

Donat Gebu Dan Lembut

Bahan:
1 kilo tepung gandum
1 paket yis mauripan
2 biji ubi kentang bersaiz sederhana
4 sudu besar marjerin
6 sudu besar gula pasir
Gula kastor secukupnya
Sedikit garam
Sedikit air
Minyak untuk menggoreng

Cara:
- kentang dibuang kulit, di potong kecik-kecil dan direbus hingga empuk dan dileyek- ketepikan
- campurkan garam, gula dan kacau dengan sedikit air panas
- masukkan tepung gandum ke dalam mangkuk yang agak besar
- larutkan yis mauripan dengan sedikit air dan campurkan ke dalam tepung tadi.
- gaul tepung tadi hingga sebati dengan yis, masukkan air garam dan gula, gaul lagi
- masukkan kentang yang telah dileyek dan marjerin tadi, campurkan dengan sedikit air supaya tepung tadi menjadi doh yang lembut. Air jangan terlalu banyak, cukup sehingga tepung tidak melekat di tangan (jangan terlebih atau terkurang air, agak-agak lembut, cukup)
- perap doh sekurang kurangnya 1 jam sehingga doh naik 2 kali ganda
- setelah itu, uli doh untuk buang angin dan bolehlah mula membentuk donat dengan menggunakan acuan donat (nak buat bola-bola kecil pun boleh juga, lepas masak cucuk dengan lidi)
- biar donat tadi naik sedikit dan bolehlah mula menggoreng hingga keemasan
- sejukkan terlebih dahulu sebelum diselaputi dengan gula kastor
- sedia di hidang untuk sarapan pagi atau minum petang.














No comments:

Post a Comment