Monday, December 31, 2012

Tahun Baru... Kucing Baru...^_^

Assalamualaikum...

Tahun 2013 telah menyingkap tirainya. Ada buat azam baru ke? Moga apa yang di azamkan tahun 2012 telah tercapai. Buat diri mama pula..tiada azam yang perlu di buat melainkan terus memperbaiki diri untuk lebih cemerlang sebagai muslimah.
Mama percaya, setiap tahun pasti akan meninggalkan kenangan, sama ada manis atau pahit. Yang manis sangat indah untuk di kenang, yang pahit usah di buang, jadikan yang pahit sebagai pengajaran.
Bagi sesiapa yang mengikuti perkembangan mama pasti tahu bahawa di hujung-hujung tahun 2012, mama telah kehilangan kucing kesayangan mama sekeluarga "si jiro" sedihnya masih terasa dan bayangan jiro masih bermain di mata. Pada awal pagi selepas solat subuh 31/12/2012, mama telah meminta en suami untuk mencari seekor anak kucing di pasar borong. Kat pasar borong ni ada banyak kucing yang telah dibuang. Semua jenis kucing ada, kucing kampung, kucing siam, kucing parsi malah kucing american short hair pun ada. Tapi kene la mencari..pasar borong tu bukannya kecik..huhuhuu..semua anak-anak mama turut serta dalam pencarian "buah hati" keluarga ni. Seawal jam 7 pagi kami memulakan pencarian. Setelah penat berjalan selama hampir satu jam, kami mula penat, lagi pun en abang nak keje kejap lagi. Hmmm..tetiba mata mama tertumpu pada sekelompok kucing dalam kawasan pencawang elektrik. Ya Allah...cantiknyer...dalam kolompok tu ada ibu kucing dan 3 ekor anak kucing yang dalam umur 2-3 bulan. Ibu kucing tu macam kucing biasa je, tapi anak-anaknya seperti kacukan, berbulu agak tebal seperti kucing siam dan bercorak seperti kucing american short hair. Dari pemerhatian mama anak-anak kucing tu telah putus susu dengan ibunya, sebab anak-anak kucing tu semua sedang berebut makan ikan. Puas mama cuba memanggil kucing- kucing tu tapi tak datang, mama tak bawak umpan..hmm..macam mana ni? Tak lama lepas tu en suami pun datang bawa sedikit ikan untuk dijadikan umpan, yessss...setelah puas mengumpan akhirnya kami dapat menangkap anak kucing tu, tapi sebagai upah tangan en suami telah digigit hinggakan en suami terpaksa mendapatkan suntikan di klinik. Kesian pulak kat en suami tu. walaupun begitu, en suami sangat gembira sebab kucing yang kami tangkap tu sangat cantik..kalo nak beli mau harganya mencecah ratusan malah ribuan ringgit pun ada.
Kat sini ada mama letakkan gambar kucing tu, tapi tak nampak coraknya tu sebab kucing ni masih takut-takut lagi dengan kami. Namun pencarian untuk mencari sekor lagi kucing akan diteruskan pagi esok...harapnya dapat adik beradik kucing yang mama tangkap tadi tu..hihihiiiNo comments:

Post a Comment