Assalamualaikum...
Musim durian yang lepas memang meninggalkan kesan yang mendalam di kalangan peminat durian. Mana taknya, dengan sekelip mata je, durian crepe menjadi popular..mama pun tak lepaskan peluang untuk menikmati durian crepe ni. Memang sedap dan sungguh tergoda you..
Walaupun begitu mama belum berpeluang untuk membuatnya. Mama nak tunggu adik bongsu mama yang sedang belajar di USM pulang bercuti dulu, kesian pulak kat dia..huhuhuu
Di rumah mama ni semuanya "hantu durian" anak-anak mama, encik abang mama, mama sendiri pun teramat suka dengan durian ni..hihihii. Sebakul durian pun kalau di hadapkan kat depan mata..sekejapan je lenyap dari pandangan..heheee..begitu hebat..kikikii
Kali ni mama nak kongsi resepi pulut durian..resepi yang simple dan tentunya sedappp..
Pulut Durian
Bhn:
3 cawan pulut (nak lebih pun boleh)
3 cawan air
Sedikit garam
2 helai daun pandan
1 kotak santan (kalau guna santan fresh lagi sedap)
Beberapa ulas durian
Cara:
- pulut di basuh bersih dan direndam sekurang kurangnya 2 jam.
- masukkan pulut dalam loyang dan gaul bersama sedikit garam dan letak air ngam-ngam dengan beras pulut tadi.
- kukus pulut sehingga masak, jika pulut tadi agak keras boleh di tambah sedikit air dan kukus semula sehingga masak.
- santan di masak bersama daun pandan dan sedikit garam, masak di atas api sederhana besar dan masak sehingga mendidih, sejukkan (semasa memasak santan, jangan berhenti dari mengacau santan tadi, kalo tak nanti pecah santan)
- ambil sedikit pulut yang telah masak, masuk ke dalam pinggan, tuangkan kuah santan, letak seulas durian dan boleh dinikmati. Enak di makan sejuk..ermm..nyum nyum.. ^_^
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment