Wednesday, January 9, 2013

Japanes Cheese Cake

Assalamualaikum....

Dah agak lama mama tak mengupdate kat blog ni. Semenjak semester baru sekolah bermula, jadual mama agak padat. Tak menang kaki tangan la kiranya..amboiii..sibuk bebenor ni..hihihiii
Walau pun begitu, sebenarnya mama ada juga try resepi-resepi baru, cuma tak berkesempatan nak taip di sini. Jadi hari ni mama nk share resepi japanes cheese cake. Rasanya ramai yang dah buat kek ni, mama je yang ketinggalan..huhuu. Kek ni sedap, tak begitu muak, lembut dan gebuss jer.
Mama dapat resepi ni dari teman-teman di fb, bila dapat je..petang tu juga mama try buat..alhamdulillah..menjadi. Yang paling penting En suami suka..anak-anak lagilah suka..cheese cake memang kegemaran anak-anak mama.
Bahan- bahan untuk kek ni pun senang, dan kebetulan hampir kesemua bahan ni ada dalam simpanan, cuma cream of tatar tu je yang nak kene beli, jadi mari kita ke dapur dan tengok resepinya ye.. ^_^

Japanes Cheese Cake

Bahan:
7 keping cheddar cheese
200 ml susu segar/susu cair
4 biji telur
75 gm tepung naik sendiri
75 gm butter
100gm gula halus
1/2 sudu kecil cream of tatar

Cara:
- koyakkan cheesa kecil-kecil dan campurkan dengan susu, masak dengan api perlahan, kacau selalu, bila dah hancur masukkan butter, masak lagi hingga butter cair, tutup api - sejukkan.
- asingkan putih telur dengan kuning dalam bekas berlainan
- pukul putih telur hingga hingga kembang, masukkan gula dan cream of tatar dan pukul lagi hingga menjadi meringue (bertanduk) - ketepikan
- kuning telur di pukul hingga kembang dan masukkan adunan cheese tadi (ditapis)
- masukkan tepung sikit-sikit, pukul dengan kelajuan yang perlahan hingga sebati.
- masukkan adunan putih telur dan kaup balikkan adunan sehingga sebati.
- lapikkan loyang bersaiz 7 inci dan oleskan dengan sedikit butter
- tuang adunan ke dalam loyang dan bakar secara stim (letak loyang dalam bekas berisi air dan bakar)
- oven mestilah dipanaskan dahulu, bakar kek selama 1jam 15 minit - mengikut kepanasan oven masing- masing
Selamat memcuba ^_^

No comments:

Post a Comment