Saturday, January 26, 2013

Super Moist Chocolate Cupcake

Assalamulaikum....

Setelah lama mama tak membuat kek atau cupcake, hari ni tetiba tekak terasa ingin sangat makan chocolate cupcake. Mungkin dulu masa mama berniaga homemade cake, selera nak makan kek ni kurang, jadi sekarang setelah lama "pencen" dari buat kek, baru selera tu datang..hihihii
Resepi ini adalah resepi yang mama niagakan dulu, tak ada perubahan yang mama lakukan, memang ini lah resepinya.
Kepada kawan-kawan di luar sana yang ingin berniaga cupcake dari rumah, resepi ini adalah satu resepi yang harus di cuba. Cupcake ini mempunyai rasa yang "mantop" bahan-bahan juga mudah dan simple (ececeee..masuk bakul angkat sendiri nampak..kikikii..)
Dalam entry kali ni, mama sharekan sekali resepi cream buttercream yang mudah dan tak muak.
Selain dari cream buttercream, cupcake ini juga boleh juga di hias menggunakan chocolate ganache, tapi resepi chocolate ganache akan mama kongsikan di masa akan datang ye.
Marilah kita lihat bahan dan cara membuat chocolate cupcake ini...^_^


Super Moist Chocolate Cupcake

Bahan:

100gm serbuk koko*
180gm gula pasir*
1 tin susu sejat*
200gm minyak masak*
250gm susu pekat manis*
4 biji telur - pukul hingga berbuih
150gm tepung gandum
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil baking powder
Paper cup secukupnya

Cara:

- campurkan bahan yang bertanda * dan masak dengan api perlahan sehingga licin dan gula cair sepenuhnya. Tak payah sampai menggelegak.
- satukan telur yang telah di pukul tadi dengan bahan yang di masak, putar dengan kelajuan sederhana menggunakan mixer.
- campurkan bahan kering, tepung, soda bikarbonat dan baking powder ke dalam adunan tadi hingga sebati.
- setelah sebati, tapis adunan kek untuk mendapatkan tekstur yang halus dan benar-benar sebati (kalo tak tapis pun takpe..hehee..)
- panaskan oven dengan suhu 180c
- sediakan papercup dan tuang adunan separas 2/3 papercup atau sebanyak 27gm hingga 30gm untuk setiap papercup.
- adunan ini agak cair, jadi adalah lebih mudah jika kita menggunakan jug untuk menuang adunan ke dalam papercup.
- adunan ini menghasilkan sebanyak 50 cupcake bersaiz M.
- bakar selama 20 minit dengan suhu 180c bergantung pada oven masing-masing
- sejukkan dahulu sebelum di hias menggunakan cream buttercream atau chocolate ganache.
- kalo nak makan gitu pun sodappp..hihihii..

Cream Buttercream (tak muak)

Bahan:
500gm kreamwell
200gm icing sugar - di ayak

Cara:
- pukul kreamwell menggunakan mixer hingga kreamwell kembang sedikit, masuk icing sugar sikit demi sedikit hingga sebati dan cream agak kental sedikit.
- jika cream tadi kurang manis, boleh tambah icing sugar lagi, tetapi jika ada yang kurang gemar manis, boleh juga dikurangkan icing gula tadi ye..
- setelah icing sugar benar-benar sebati, cream ini sedia untuk digunakan...
Selamat mencuba... ^_^







No comments:

Post a Comment